Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Populismus nebo zodpovědnost?


Populismus nebo zodpovědnost?

Články a eseje, 23. 6. 2001

Není to poprvé, kdy komisař EU Günter Verheugen kárá účastníky debaty o budoucnosti evropské integrace. Tentokrát se obrátil do řad politiků členských zemí a varoval je, že opatrností v přístupu k procesu rozšiřování EU nahrávají "populistům" v kandidátských zemí a jako příklad těchto populistů výslovně uvedl mne. Mohl bych to brát jen osobně jako hrubou netaktnost a neomalenost, jde však bohužel o něco mnohem důležitějšího.

Evropská integrace může mít smysl a úspěch pouze tehdy, pokud bude založena na dialogu a respektu vůči názorům všech účastníků. Pan komisař nemůže umlčovat legitimní debatu, která se kolem případného rozšíření vede v západoevropské veřejnosti. V členských zemích vedle sebe stojí reálné zájmy, jimž rozšíření vyhovuje, ale i zájmy, jimž rozšíření nevyhovuje. Je na veřejnosti těchto zemí, aby takovou debatou prošla a následně akceptovala její výsledky. Postoje vynucené povýšenými apely komisařů nejsou věrohodné a spolehlivé, i kdyby se nám třeba líbily. Nejsou autentické.

Pan komisař Verheugen se dopouští vážného prohřešku, když cejchuje odsudkem "populista," někoho jen za to, že pojmenovává problematiku rozšíření v celé její šíři a pravdivosti. Měl by se učit, že s ním v Evropě žijí i lidé jiných názorů a že mají pro své postoje dobré a racionální důvody. Zdrženlivé postoje v EU vůči rozšíření nejsou žádnou "vodou na mlýn" skeptikům, my s nimi musíme počítat. My je ani neignorujeme, ani nezveličujeme. Bereme je na vědomí a snažíme se podle nich zařídit.

Vůči nařčení z populismu se však musím kategoricky ohradit. Populista je ten, kdo lacině nadbíhá náladám veřejnosti. Pan Verheugen naznačuje, že se snažím "politicky těžit z protievropských postojů." Kdybychom  já a strana, jíž předsedám, hráli na strunu populismu euroskeptickými argumenty, pak bychom asi pod svůj prapor přivedli všechny odpůrce členství České republiky v EU. Jenže voliči ODS snad ve všech průzkumech vykazují největší vůli ke vstupu. Takto populismus nevypadá, takto vypadá zodpovědnost a otevřenost.

Je nikoli právem, ale povinností každého zodpovědného českého politika, aby v zájmu nás všech upozorňoval na problémy, nejasnosti, rizika a úskalí, která dnešní model evropské integrace a způsoby jejího prohlubování a rozšiřování přinášejí.  Naše země má své oprávněné zájmy a ty nelze v diskusi neslyšet a nebrat v úvahu. Jinak se nad celým procesem rozšiřování EU začnou  vznášet velmi hrozivé otazníky.

Do popisu pana komisaře nespadá nálepkování jemu nepohodlných názorů a politiků. Měl by se naučit hrát těmi kartami, které mu do rukou dává veřejná vůle. Nic více a nic méně. Podlézavé přitakávání, které od nás pan Verheugen očekává, a na druhé straně nálepkování, snaha o umlčování nepohodlných otázek, neustálé zamlžování věcí, zakrývání a odkládání problémů, to nám až příliš připomíná doby nedávno minulé, takže lze pochopit naše obavy, kdyby něco takového mělo v praxi v EU převládnout.

Odmyslím-li si osobní invektivy vůči mně, komisař Verheugen svým projevem potvrdil řadu výhrad a pochybností, které jsem vůči praxi EU již mnohokrát vyslovil. Rozpaky vůči EU, a to nejen u nás, ale například i v Irsku, nezpůsobil Václav Klaus či nějací populisté. Způsobila je politika, přístup a chování lidí jako pan Verheugen, kteří myšlence evropské integrace více škodí, než aby jí prospívali.

Václav Klaus, Lidové noviny, 23.6.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu