Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Úvodník pro Listy ODS


Úvodník pro Listy ODS

Články a eseje, 28. 10. 2001

Vážení přátelé, členové Občanské demokratické strany!

Obracím se na Vás ve chvílích, kdy se připravuje jednání mimořádně důležitého XII. kongresu ODS.

Naše jednání bude významné nejen tím, že z něj vzejde nové vedení naší strany, které nás povede do „supervolebního“ roku 2002, nejen tím, že zhodnotí naši činnost od minulého kongresu, ale i tím, či dokonce především tím, že to bude naše první jednání, které se odehrává na pozadí světa proměněného zářijovým útokem na Spojené státy. Ostřeji vnímáme rizika a nebezpečí, o nichž jsme sice věděli, ale nezdála se být tak aktuální a více si uvědomujeme, jak podstatná je pro naši republiku, členskou zemi NATO, co největší politická a hospodářská stabilita. Tedy právě to, co v posledních letech ODS tak těžce prosazovala a za co byla z mnoha stran okřikována, zesměšňována a očerňována formou nikdy nekončící kampaně proti Opoziční smlouvě.

Naše mnohaleté úsilí o zapojení celého spektra demokratické parlamentní opozice do společného brzdění plánů socialistické vlády naráželo po celou dobu na dětinskou uraženost našich partnerů a na jejich neschopnost vidět dál než jen k bezprostředním a navíc problematickým politickým efektům. ODS jako nejsilnější opoziční síla byla povinna nepolitikařit, byla povinna vidět širší horizont a nejrůznější souvislosti a byla povinna dívat se do delší budoucnosti, než tvoří rozměr jednoho volebního období. Díky tomu se nám podařilo uchovat relativní politickou stabilitu České republiky a do jisté míry brzdit nebezpečné záměry a tendence, s nimiž poslední vítězové voleb, čeští socialisté, uchopili vládní kormidlo. Zbytek demokratické opozice nám fakticky v ničem nepomohl.  

Přes bezpříkladnou mediální kampaň proti ODS, přes všechnu pomoc, jíž se našim politickým konkurentům dostávalo z mimoparlamentních uskupení „nepolitické politiky“, významná část veřejnosti naše úsilí pochopila a zůstala nám věrná. Pro velkou část voličů jsme jedinou pravicovou alternativou v zemi, ideově jasně vyhraněnou, dobře organizovanou a především pracovitou. To neplatí jen o těch, kteří jsou nejviditelnější a mediálně „nejpřitažlivější“. Daleko více mám na mysli naprostou většinu našich  „bezejmenných“ členů,  jejich každodenní neplacenou, namáhavou a statečnou práci, která sice není navenek, v médiích tolik vidět, ale která je denně na očích veřejnosti. Bez ní by pozice ODS nebyla ani zdaleka taková, jaká je dnes. Přispěly k tomu naše výrazné výsledky komunálních i krajských voleb a chci připomenout, že v těchto volbách vždy vítězili. Odtud čerpáme naše zdravé sebevědomí

Odhodlání, s nímž po XII. kongresu vykročíme do volebního roku 2002, musí být větší a silnější než dosud. Veřejnosti musíme ještě daleko přesvědčivěji než dříve ukázat, že nejenom naše dosavadní výsledky, ale především směr, kterým dále půjdeme, je v nejvlastnějším zájmu všech svobodymilovných, aktivních a rozumných lidí, kterým osudy jejich, jejich rodin a celé České republiky nejsou lhostejné. Pokud se tomuto cíli všichni zcela oddáme, pak se stane ODS pro každého rozumného občana naší země STRANOU NADĚJE. Pak nás nikdo a nic nemůže porazit. Pak opět zvítězíme!

Václav Klaus, 22.10.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu