Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Peníze, nebo život?


Peníze, nebo život?

Články a eseje, 3. 8. 1999

Peníze nebo život je opravdové lidské dilema jen v okamžiku loupežného přepadení. Do této situace bychom se dostat nechtěli, ale naštěstí se do ní drtivá většina z nás nikdy nedostane.

V normálním životě toto dilema takto nestojí. Peníze a život jsou věci, které si nejenom neodporují, nýbrž se navzájem podporují, ač si někteří naši elitáři a moralisté (kteří jinak mají peníze moc rádi) myslí, že tomu tak není. Podporují-li se, dodal bych, že podpora platí obousměrně. Nejsme-li důslednými askety, peníze potřebujeme. S penězi je život snazší a „bohatší“ a to myslím nikoli pouze v kvantitativním, ale i v kvalitativním slova smyslu.

Peníze lidský život výrazně obohacují hlavně tím, že člověku rozšiřují prostor volby. Co však s touto svou volbou člověk udělá, je už jen a jedině jeho věc. Může peníze rozházet zcela nesmyslným způsobem, mohou mu kazit štěstí a životní pohodu, ale není to v žádném případě vinou peněz samotných. Je to vinou jejich používání.

Někteří namyšlení intelektuálové nám namlouvají, že jen chudý malíř, spisovatel či hudebník vytváří hodnotná díla, ale to je naprostý omyl. Nechá-li se někdo penězi rozptýlit, nevytvoří nikdy nic, ale i to je úvaha o způsobu užívání peněz, ne o jejich vlastnictví. A navíc se netýká jen umělců, ale každého člověka, neboť každý svůj život tvoří.

Mýtus o tom, že peníze a majetek kazí charakter, je také neudržitelný. Znám řadu dobře finančně zajištěných lidí, kteří ze svých lidských kvalit nic neztratili, ale znám i řadu nemajetných, které za jejich mravy nelze chválit.

Odpůrcům peněz pak ještě zbývá mýtus o obhajobě jakési všeobecné rovnosti a bratrství. Doufám, že se tento mýtus u nás znovu nezačíná vytvářet. Za komunismu jsme zažili desítky let nesmyslné a falešné rovnosti – v relativní chudobě – a naše životy to nijak neobohatilo.

Zkusme dělat užitečnou práci. Zkusme si tím, že děláme práci, kterou od nás někdo chce, dost vydělávat a zkusme proto radši mít i peníze i život.

Václav Klaus, Exit, 3. srpna 1999

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu