Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Úctyhodný pan Golden a jeho…


Úctyhodný pan Golden a jeho tehdejší útok na naši transformaci

Články a eseje, 1. 10. 2001

Týdeník Respekt uveřejnil ve svém vydání z 24. září t. r. článek "Nejsem anděl, ale obchodník", který obsahuje závažné informace o podezřelých transakcích amerického finančníka (a nenávistného kritika české cesty transformace a poměrů na českém kapitálovém trhu ve druhé polovině 90. let) Howarda Goldena s bývalou IPB. Podle zdrojů Respektu vyřešil Howard Golden své obchodní spory s IPB podezřelým mimosoudním vyrovnáním, ze kterého měl vysoký majetkový prospěch. Dnes je žalován o 467 mil. Kč.

Informace časopisu, který jinak ani nečtu, ani necituji, mě přiměly k této reakci proto, že - pokud jsou pravdivé - potvrzují správnost mých tehdejších argumentů v diskusích o formování našeho kapitálového trhu s panem Goldenem a dalšími tehdejšími kritiky. Když v polovině devadesátých let pan Golden a jemu podobní spustili nekonečnou hysterii o nepravostech na českém kapitálovém trhu a vytvořili z toho jeden z hlavních  faktorů, který měl doma i v zahraničí zdiskreditovat naši transformaci, upozorňoval jsem, že ve většině případů jde pouze o nástroj nekalé obchodní konkurence. Netvrdil jsem nikdy, že je český kapitálový trh dokonalý a že se na něm nenajdou nedobré praktiky. Zastával jsem však názor, že je to trh mladý, že vznikl nestandardně v důsledku kupónové privatizace a že jeho kultivace a standardizace vyžaduje delší čas a vývoj. Nevěřil jsem a nevěřím ani dnes v to, že lze jeho spontánní vývoj urychlit a že lze jeho dětské nemoci obejít okamžitým převzetím standardů vyspělého světa v situaci, kdy k tomu domácí poměry nejsou zralé. Podezříval jsem pana Goldena, že v jeho tak halasném boji o právo a spravedlnost jde především o prosazení vlastních, velmi soukromých a velmi přízemních obchodních zájmů.  V atmosféře "vytunelované země" jsem však neměl šanci, aby se někdo pokusil alespoň zamyslet nad podstatou mých argumentů.

Páni Goldenové zvítězili, odnesli si svá "mimosoudní vyrovnání", která zaplatíme my, kteří jsme na kapitálovém trhu nic nevydělali, a český kapitálový trh byl příslušně zregulován. Máme legislativu plně kompatibilní s EU, máme nezávislou Komisi pro cenné papíry, ale celá věc má pouze jeden „drobný“ háček. Na českém kapitálovém trhu se neobchoduje a z pražské burzy odchází jeden renomovaný zahraniční obchodník s cennými papíry za druhým. Byli-li zde v dobách "tunelování" všichni, dnes, kdy se oproti Klausově éře "přestaly institucionální problémy podceňovat", své kanceláře ruší.

Pro někoho je to možná překvapivé, ale vysvětlení tak složité není. Míra rizika v transformující se ekonomice je nepoměrně vyšší než na standardních trzích. Proto přicházeli obchodníci jako byl pan Golden, kteří byli připraveni tuto vyšší míru rizika nést a kteří předpokládali, že - jako protiváha - bude platit to, že nebudou svázáni takovými omezeními, jako na trzích vyspělých zemích. Když jsme urychleným zpřísněním regulace tuto komparativní výhodu našeho trhu zlikvidovali, risk-takeři odešli, protože pro standardní obchodníky tento trh není dostatečně atraktivní. Žádné zákony ani komise na tom nic nezmění.

Přesně to se u nás stalo. Kapitálový trh jsme v podstatě pohřbili, jenom pan Golden při tom leccos vydělal. Je moc dobře, že to někdo sdělil veřejnosti.

Václav Klaus, EURO, 1.10.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu