Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Senátní volby teprve začínají


Senátní volby teprve začínají

Články a eseje, 16. 11. 2000

Média nás tyto dny zaplavují novými a ještě novějšími průzkumy veřejného mínění i hlubokými a méně hlubokými analýzami volebních výsledků minulé neděle. Neříkám, že v nich není něco pravdy, ale mám pocit, že se jimi opět někdo pokouší ovlivnit voliče.

Chtěl bych zdůraznit, že příští neděli nebudou rozhodovat ani průzkumy, ani analýzy. Budou rozhodovat voliči. Všichni kandidáti, kteří postoupili do druhého kola voleb, budou mít ve vteřině otevření volebních místností na svém kontě nulu. Všichni budou začínat od začátku. Ne průzkumy, ne analýzy, ale čin voliče rozhodne. Proto připomínám, že je třeba k volebnímu heslu ODS Hlavou i srdcem v přeneseném slova smyslu doplnit ještě jednu část těla: nohy. K volbám přijít.

Hodně se dnes mluví – a bohužel spíše pejorativně – o tvrdých jádrech skalních příznivců některých politických stran. Jsem rád, že i ODS má své jádro aktivních lidí, kteří jsou schopni v době kampaně i v nejdůležitější chvíli – při volbách – něco pozitivního udělat. Navzdory tomu v onom „tvrdém jádru“ nebudeme nikdy schopni konkurovat stranám, které mají z dob socialistické Národní fronty zděděnou členskou základnu několikanásobně početnější než strany, které vznikly až po listopadu 1989. Nechtějí-li se tyto strany dívat na to, jak při klesající volební účast stále větší podíl na hlasech získávají strany předlistopadové, musí být aktivnější než ony.

Podíváme-li se na vzkaz, který všem aktivním politikům poslali v neděli voliči, pak já v něm vidím posun naší politické scény. Tento posun se týká jednak otevření nových možností vztahů jednotlivých stran, jednak došlo ke zpochybnění některých mediálně prosazovaných mýtů poslední doby.

Tyto nové možnosti již v těchto chvílích testují zvolení zastupitelé v jednotlivých krajích. Věřím, že tyto nové možnosti budou na mnoha místech naší země realizovány a že naznačí budoucí možné směry vývoje naší politické mapy. Co se týče mýtů, pak ten největší z nich, mýtus o jakémsi referendu o Opoziční smlouvě, dostal od voličů velikou ránu. Lidé pochopili to, co dělá problémy mnoha komentátorům: ODS není spojencem socialistů. Volič ukázal, že je schopen jemnějšího úsudku. Zaujal mne i posun komentátorů. Říjnový kongres ODS byl v médiích prezentován pod titulky „ODS napadla čtyřkoalici“ a „ODS proti všem“. Petr Nováček v Zemských novinách ve středu však napsal, že Klaus na říjnovém kongresu ODS prohlásil: „V následujícím období nám půjde především o opětovné prosazení a rehabilitaci pravicové politiky“. Škoda, že si toho pan Nováček nevšimnul před měsícem.

Nedělní volby znamenají další možnost promluvit do budoucnosti naší země. Jsou další křižovatkou. Vzpomeňme si všichni, jak při mnoha klíčových hlasováních v parlamentě rozhoduje jen jeden jediný hlas. A o tom, co dokáže hrstka hlasů, řekly více než dost volby v USA.

Přesně před jedenácti lety jsme vyšli do ulic. Komunismus díky tomu skončil. Nyní chceme, aby naše země znovu nezrůžověla, aby se v ní nerozšířila bezbarvá, nikomu nevadící či nepřekážející, ale nefunkční a neakceschopná šeď, abychom naši zemi ubránili před nejrůznějšími třetími cestami, které by nás vracely zpět, zatímco my potřebujeme jít kupředu.

Václav Klaus, Lidové noviny, 16.11.2000

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu