Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Předvolební nezodpovědnost a…


Předvolební nezodpovědnost a nové, neliberální zákony

Články a eseje, 14. 2. 2002

Do voleb zbývají už jenom 4 měsíce a opakuje se situace, kterou jsme po listopadu 1989 zažili už čtyřikrát. Troufal bych si ji označit za ztrátu zodpovědnosti vůči přítomnosti, resp. za ztrátu pozornosti vůči současným, zdánlivě „malým" rozhodnutím - ve srovnání s „velkým" rozhodnutím volebním. Je to ještě zesilováno frustrací těch, kteří neuspěli ve stranických primárkách a kteří vědí (nebo tuší), že se do nového parlamentu nedostanou.

Průběh únorové schůze sněmovny toto všechno ilustruje více než přesvědčivě. Více omluvených (kdo je trochu nemocen, nepřijde), více nepřítomných na jednotlivá hlasování (ve chvílích úmorných, hodiny trvajících hlasovacích maratónů), více politikaření (třeba se někomu zavděčím a po volbách se to bude hodit). Výsledkem je přijímání výrazně neliberálních  zákonů či novel zákonů, které sněmovnou procházejí leckdy až překvapivě snadno.

Příkladů je možné volit více, zvolme ty reprezentativní. Byla schválena Špidlova novela o znovuzavedení plošných dětských přídavků (jako za komunismu), tedy o rozšíření dnešní základny příjemců dětských přídavků o zhruba 15 % těch nejbohatších z nás. Přitom je každému zřejmé, že tito lidé dětské přídavky nechtějí a vůbec nepotřebují, že vyplácení těchto přídavků bude ubírat finance státu pro dětské přídavky těch skutečně potřebných a že to bude mít nulový dopad na míru porodnosti. Proč nad tímto výsledkem vedle socialistů a komunistů tolik jásali i lidovci? Myslí si, že na ně padne jakýsi odlesk sociálnosti, která má v očích veřejnosti kladné znaménko? Uvědomili si, že zvyšují mandatorní výdaje státu a tím i nebezpečnou deficitnost veřejných financí? Může myslet místopředseda vlády vážně, že - ač sám tento zákon vážně navrhuje - si ti bohatí dětské přídavky snad ani nebudou vyzvedávat? Rozum zůstává stát.

Byl schválen i zákon, že se o sobotách a nedělích bude platit stejná mzda a plat jako o svátcích. Opět zdánlivě „sociální" špidlovské opatření. Za prvé, pan místopředseda to platí z cizí (dokonce ani ne ze státní) kapsy. Státní úředníci totiž o weekendech většinou nepracují, ale zaměstnanci soukromých firem pracují! Za druhé, dobře vím, že jsou lidé většinou rádi, že skončilo komunistické uzavření všech služeb a obchodů o sobotách a nedělích. Teď to ale někdo znovu komplikuje. Za koho a proti komu to někteří poslanci probojovali? Stávkují, či jinak protestují ti, kteří pracují o weekendech? Já jsem si toho nevšiml. Zdá se mi, že moderní doba pro většinu z nás velmi zrelativizovala původní pevnou strukturu týdne a hlavně jde o to, že toto opatření znamená další zvyšování nákladů podnikové sféry (a další zvyšování mandatorních nákladů státu), které bude komplikovat zaměstnanost. Neví to vláda? Všimla si, že u nás v posledním měsíci došlo k nejvyššímu měsíčnímu zvýšení nezaměstnanosti za celé dvanáctileté polistopadové období? Uvědomuje si vláda, že povinným zvyšováním mezd tlačí další zaměstnance ven z práce? Nevěřím, že by to nevěděla.

Spotřebitelé se možná zaradovali, že jim byla zákonem prodloužena záruční lhůta z půl roku na dva roky. Nebo se ani nezaradovali? Vědí nebo nevědí, že nic není zadarmo? Nevědí, že to pro výrobce (a obchodníky) znamená zvýšení nákladů a tím i zvýšení cen? Ani tomu se mi nechce věřit. České přísloví říká, že nula od nuly pojde, ale opačně to platí také.

To jsou tři názorné příklady nových zákonů z prvního únorového týdne. Mohu pokračovat, ale mluvil bych o stále stejných věcech. To všechno má totiž jednoho společného jmenovatele a tím je naprostá nedůvěra socialistů (a lidovců) v racionální rozhodování člověka a v trh a naopak plná důvěra v moudro a altruismus státu. To je samozřejmě absurdní. Konec konců ale právě o tom budou letošní volby. Lidé by měli tyto konkrétní případy znát a hlavně by měli domýšlet, co se za jejich zdánlivou příznivostí skrývá.

Já jsem ve všech třech uvedených případech hlasoval proti. Zjistěte si, kdo hlasoval opačně.

Václav Klaus, Deníky Bohemia,15.2.2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu