Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Nad rozhodnutím Ústavního…


Nad rozhodnutím Ústavního soudu o volebním zákonu

Články a eseje, 24. 1. 2001

Včerejší rozhodnutí Ústavního soudu nebylo zcela neočekávané, alespoň pro ty z nás, kteří sledovali masivní mediální dělostřeleckou přípravu, která probíhala řadu měsíců a která pro toto rozhodnutí vytvářela vhodný prostor.

Aby to náhodou někdo nezačal iniciativně vykládat jinak, říkám zcela jasně a zcela jednoznačně, že politická strana, kterou reprezentuji, nález Ústavního soudu plně respektuje, i když to vůbec neznamená, že se s ním ztotožňuje. Proti tomuto výroku však nebudeme organizovat žádné masové akce a stejně tak nebudeme snižovat důstojnost Ústavního soudu či zpochybňovat jeho nezávislost rozhodování.

V kontextu dnešních absurdních diskusí o České televizi musím dodat i to, že nebudeme žádat, aby byl Ústavní soud odvolán nebo aby byl jmenován jiným způsobem, i když je dnes zdroj jeho mandátu nepochybně také navýsost politický, neboť je navrhován Senátem. Žijeme v právním státě, žijeme v parlamentní demokracii. Zákon, resp. jeho nezpochybnitelná platnost, pokud byl vytvořen ústavní cestou, je a pro ODS vždycky bude více než odvěké lidské pokušení relativizovat jeho autoritu a jeho platnost (např. nejrůznějšími intelektuálskými hrátkami o jeho smyslu či duchu).

ODS však současně říká, že je i nadále přesvědčena, že náš dnešní volební systém dobrý není a to hlavně proto, že nevede k jasnému povolebnímu uspořádání, v němž by vítěz voleb mohl v následujícím čtyřletém období převzít plnou odpovědnost za vývoj země. Platný systém vede dnes a i v budoucnu povede k neustálému pokušení politických subjektů získat větší podíl na správě veřejných věcí než odpovídá jejich volebnímu výsledku (a tím i rozhodnutí volební většiny). Ve hře o získání politické moci udržuje i ty subjekty, které volebním kláním neprojdou a které spoléhají na „nepolitická“, to znamená zákulisní řešení povolebního uspořádání.

Výrok Ústavního soudu, který konstatuje, že některé části zákona podle jeho nálezu nejsou v souladu s Ústavou, bereme na vědomí. Ústavní soud však nekonstatoval, že je tento zákon špatný. ODS se proto k volebnímu zákonu – v tomto nebo podobném znění – vrátí a pokusí se jeho přijetí znovu prosadit, protože jej považuje za správný a navíc za velmi potřebný. Dnes k tomu není jiné cesty než úpravou Ústavy. Víme i to, že to v současném složení Senátu není možné. Senát je kontrolován stranami (a jejich „nezávislými“ spojenci), kteří si nepřejí, aby většinové rozhodnutí voličů muselo být vždy a jednoznačně respektováno. Není jiné cesty, než aby si to uvědomili všichni ti občané, kteří si – stejně jako my – nepřejí, aby u nás po každých volbách vznikaly vlády složené ze stran, jejichž politické programy se vzájemně tříští, aby vznikaly vlády, jsoucí pod nepřetržitým tlakem neúměrných požadavků malých stran a pod hrozbou rozpadu vládních koalic a předčasných voleb, či vlády předurčené rozhodnutím sil stojících mimo volený parlament.

Novelou volebního zákona ODS nesledovala a nesleduje – jak veřejnosti stále podsouvá „hradně-mediální souručenství“ – jen svoje vlastní zájmy. Jde nám primárně o zájmy celé naší země, o její stabilitu a o její vnitřní i vnější sílu, kterých bude zvláště v nejbližších letech tolik potřeba při vrcholících jednáních o přistoupení k Evropské unii.

Jako ve všech ostatních případech je evidentní, že není jiné cesty, než aby voliči pozorně zvážili své zájmy a aby svou vysokou volební účastí dali k takovému postupu v parlamentních volbách silný mandát.

Václav Klaus, MF Dnes, 24.1.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu