Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Rovné podmínky, ne vodění za…


Rovné podmínky, ne vodění za ručičku

Články a eseje, 7. 6. 2002

Co potřebuje dnešní drobný a střední podnikatel a živnostník?

Každý praktik odpoví, že hlavně základní kapitál, nápad, píli, dobré partnery, spolehlivé zaměstnance. Co ale potřebuje od státu? Troufám si říci, že toho moc není. Především po státu chce, aby ho přestal obtěžovat, aby mu co nejméně překážel.

Dvanáct let po zahájení transformace již máme generaci zkušených živnostníků a podnikatelů, kteří mají za sebou už mnohdy velmi dobré výsledky. Dnešní podnikatelé nepotřebují, aby je někdo vodil za ručičku. Nepotřebují nějaké protekce, zvýhodnění, pomoc. Potřebují jasné podmínky a stabilní prostředí. Zajímají je daně, právní předpisy a justice. A co mu dnešní stát dává?

Daně

Současný stát made in Špidla změnil daňové předpisy k nepoznání. Zásadní daňová reforma z počátku devadesátých let byla revoluční. Přinesla zrušení daně z obratu, odvody proměnila na řádné daně, snížila zatížení téměř na polovinu. Jenže bylo třeba pokračovat. A nestalo se tak. Místo toho jsme vykročili opačným směrem. Míre přerozdělování se zvyšuje a složitost celého systému roste. Desítky odečitatelných položek a výjimek znamenají šanci pro chytráky, kteří nechtějí platit nic. Šanci pro daňové poradce a korupcináchylné berní úředníky. Týká se to všech podnikatelů, ale ne každý z nich disponuje aparátem expertů a úředníků, kteří mu připraví přiznání, aby daň moc nebolela. Každý nemá peníze na nejdražší poradce, kteří umějí snížit daňový základ až k nule. A tak na současný systém doplácejí především ti drobní.

Řešení existuje. Rovná daň pro všechny. Jedna sazba by znamenala, že každá koruna bude zdaněna každému stejně. Rovná daň by znamenala i jednotou odečitatelnou položku ve výši dohodnutého maxima. Poplatníci by přesně věděli, co a proč platí, snadnější práci by měli i finanční úřady a kontrola. Takový systém by nepřinášel každý rok nějakou změnu a bylo by na něj spolehnutí.

Právní řád

Zákoník práce, hygienické předpisy, regule údajně sloužící životnímu prostředí, obchodní inspekce, potravinová inspekce, stavební předpisy, památkové předpisy. K tomu kvóty, rovnou soutěž pokřivující výběrové dotace a podpory. To je právní prostředí pro dnešního podnikatele. V našem právním řádu dnes existuje podle naší inventury na sto tisíc příkazů, zákazů, regulí, kvót. Socialisté a přátelé nalinkovaného života v přeregulované společnosti tvrdí, že tyto tisíce paragrafů sledují veřejný zájem. Tak tomu není. Tyto regule si vynucují různé lobbystické skupiny, aby byly zvýhodněny proti ostatním skupinám, vynucují si je byrokratické kruhy, které rády ovlivňují životy lidá podle svých přání.

My máme ambiciózní plán: do tří let chceme odstranit třetinu těchto příkazů a zákazů. Jsme přesvědčeni, že bez nich se živnostníkům a podnikatelům bude dýchat lépe. Budou mít větší chuť do podnikání a do tvorby hodnot. Současný všudypřítomné omezování a státní šikana je jen znechucuje a otravuje.

Justice

Černou můrou mnoha podnikatelů jsou neplatiči. Zde stát selhává velmi zjevně.  Dostat dlužníka k soudu a vymoci z něj pohledávku je skoro nemožné. Proto se tak rozmohly různé nátlakové, vydírací až násilné formy vymáhání dluhů. Kdyby státní orgány v této věci fungovaly pořádně, nebylo by to zapotřebí.

My věříme, že zjednodušení právního řádu usnadní práci soudům a umožní jim pracovat rychleji a důsledněji. Také víme, že nezávislost soudců má své hranice. Do jejich rozhodování o vině nikdo mluvit nechce, pokud ale soudci leží na stole jedna kauza třeba osm let, měl by jako soudce skončit. My své návrhy v tomto smyslu máme.

Konec experimentům

Živnostníci a podnikatelé se liší od zaměstnanců. Postupují často veliké riziko na vlastní účet a do svého podnikání dávají všechen čas a energii. Nejsou zvyklí natahovat ruce po státu a pomocnou ruku vždy hledají u vlastního ramene. Bez jejich iniciativy a obětí se žádná prosperita v naší zemi konat nebude. Proto je načase přestat na nich dělat pokusy, pořád je k něčemu nutit a tlačit. Je třeba jim ponechat volnost a spolehlivé a bezpečné podmínky. A tímto směrem bych si přál, aby se po volbách ubírala politika naší republiky.

Václav Klaus, Profit, 10.6.2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu