Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Jde o víc než o pár…


Jde o víc než o pár rozpočtových miliónů

Články a eseje, 8. 11. 2001

Já samozřejmě vím, že ve státním rozpočtu České republiky jde o miliardy a ne o milióny, ale ono slovo milióny jsem v názvu použil jenom proto, abych dal najevo, že v této chvíli a v tomto rozhodování jde o více než o peníze pro ten či onen obor, odvětví nebo činnost, financovanou ze státního rozpočtu. Jde o základní předpoklad pro ekonomickou a konec konců i politickou stabilitu naší země. V žádném případě se nepřimlouvám za státní rozpočtový aktivismus, neboť bych si přál, aby byl rozpočet co nejkonzervativnější a aby co nejméně umožňoval státu používat peníze jedněch daňových poplatníků k ovlivňování životů jiných daňových poplatníků.

Přimlouvám se za státní rozpočet a právě tímto pohledem se dívám na druhou verzi státního rozpočtu, kterou v těchto chvílích vláda sociální demokracie poslala do Sněmovny. Aby nebylo mýlky, tento návrh rozpočtu není mým návrhem a udělal bych ho v lecčems jinak. Přesto musím říci, že je druhá verze rozpočtu lepší než verze první.

Vláda svým prvním návrhem předvedla dnes již téměř klasickou „mečiarovskou“ laťku. Myslím tím to, že přišla s návrhem, o kterém musela vědět, že je nepřijatelný. Nediskutovala o něm s nikým předem, tvrdila naopak, že je to jediná možná varianta. Nyní se ukázalo, že tomu tak není a že pozitivní změny udělat možné bylo. A to je dobře.

Vláda snížila odhad příjmů v rozpočtu o necelého jeden a půl procenta. Není to sice číslo převratné, ale je to lepší než nic. Říkám to i přesto, že vím, že je makroekonomická predikce pro následující rok vzhledem k situaci ve světě velmi ošidná a že proto není vyloučeno, že může být reálný výsledek příjmů horší. S tím ale teď nelze moc dělat. Budeme-li mít po volbách ve vládě rozhodující slovo, nedopustíme, aby se v průběhu roku schodek zvětšoval a zasáhneme na straně výdajů. To říkám zcela jednoznačně.

Výdaje se snížily o 16 miliard korun, z původních 752 mld. na 736 mld. I u výdajů vláda pochopila, že jejich snížení nelze provést plošně, že je třeba volit kombinaci zvýšení u některých a snížení u jiných položek. Zvýšení je provedeno zejména v rezortech obrany, vnitra a zahraničních věcí, dále u výdajů na vysoké školy, na základní školství v obcích a na dopravní obslužnost. Nejvýznamnější „škrtem“ jsou naopak výdaje na mzdy a platy v rozpočtové sféře. Takto měla vláda jednat již od počátku a mohli jsme se dobrat k lepšímu rozpočtu. Provedenými posuny příjmů a výdajů mezi jednotlivými kapitolami nám vláda - možná nechtěně - ukázala na potenciální slabá i silná místa obou verzí rozpočtu. To nám dává jistou inspiraci i pro případné návrhy na změny uvnitř rozpočtu při jeho druhém čtení ve Sněmovně. Páteční první čtení se týká jen vnějších obrysů rozpočtu, to znamená jeho celkových příjmů, výdajů a jeho deficitu.

Navržené úpravy vedou k tomu, že má být podíl státních výdajů na HDP v roce 2002 zhruba stejný jako v roce 2001 - v obou případech 32,1%. To je sice stále příliš mnoho, ale sílu na snížení tohoto podílu nemáme. A to nemluvím o tom, že je deficitní financování státního rozpočtu v každém případě věcí špatnou a že je ještě horší to, že bude vysoký deficit státního rozpočtu roku 2001 deficitem ve vzestupné fázi hospodářského cyklu, což je neomluvitelné. Začalo to ale už schválením vysokého deficitu rozpočtu na podzim roku 1998 koalicí socialistů, lidovců a komunistů a poté následoval už jen pokus o snižování deficitu (prostřednictvím dohod v rámci tzv. Tolerančního patentu).

Odmítám očekávané nařčení, že utahujeme vládě opasek jen proto, abychom si ho mohli v případě volebního vítězství povolit. Tak tomu není. Stejně tak říkáme, že bychom chtěli významnější zásah do celkových rozpočtových čísel, ale na to už teď není čas. Proto si myslíme, že by bylo lepší druhou verzi rozpočtu přijmout. Snad ale mohu prohlásit, že naše příští vláda své politické partnery před podobnou „Sophiinu“ volbu stavět nebude.

Václav Klaus, MF Dnes, 8.11.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu