Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » ODS a pražská témata


ODS a pražská témata

Články a eseje, 24. 5. 2002

Ve volbách kandiduji v Praze a jsem si toho více než dobře vědom. Říkám to navzdory tomu, že vedu kampaň po celé republice a že jsem lídrem celé kampaně ODS. Tedy nejen v Praze.

Nemyslím si, že mají poslanci v parlamentu výrazně „kopat“ za své volební obvody. Tím se parlament stává arénou tahanic, ve kterých se jeden místní zájem snaží získat co nejvíce na úkor jiného místního zájmu. To není dobře.

To však neznamená, že bych za ideálního poslance považoval toho, kdo se o problémy svého volebního obvodu nezajímá a nezná je. Každý politik si - kromě svých ideálů, programu a osobních vlastností - přináší i svou zkušenost, a tu nemůže získat autentičtěji jinde, než tam, kde bydlí. Jsem rodilý Pražan z Tylova náměstí, kde ostatně má maminka bydlí dodnes. Žil jsem v Praze celý život. Žiji zde i teď, setkávám se s lidmi, mluvím s nimi, pracuji zde, i se tu bavím a sportuji. Jsem tu doma.

Pražská komunální politika má mnoho podobných rysů s "velkou" parlamentní politikou. Čtvrtý rok již v Praze vládne koalice ODS a ČSSD. V radě města je převaha ODS 7 ku 4. Koaliční vládnutí není lehké nikdy a platí to i na pražské radnici. Prosadit můžeme mnohé, ale třeba pražské finance má na starosti náměstek primátora za ČSSD a totéž platí pro oblast zdravotní péče a sociální politiky města. O každé vážnější rozhodnutí je proto třeba bojovat nejen s opozicí, ale i s koaličním partnerem.

Vláda České republiky (a nakonec i parlament) je vůči Praze z hlediska státního rozpočtu velice skoupá. Praha přitom nese zátěž daleko větší, než odpovídá jejímu počtu obyvatel. Chovejme se však seriózně. Vláda při svém "výjezdním" zasedání do kraje Praha (v honosném prostředí Obecního domu) minulý týden slíbila na podporu dopravních investic 15 mld. Kč, přestože v loňském rozpočtu nedala na výstavbu metra ani jednu miliardu. Se silničním okruhem je to podobné. Rád bych se socialistů zeptal, zda tento nemravný populistický slib myslí před volbami vážně a z jakých zdrojů se chystají tyto prostředky Praze dát.

Minulý týden např. oznámilo Ministerstvo dopravy, že krátí dotaci na výstavbu metra v letošním roce o dalších 55 mil. Kč. Od nás se chce, abychom věřili, že po volbách bude všechno najednou jinak. Voliči by proto měli vládě vzkázat: „Neslibujte to, co je nemožné, a nerozdávejte z toho, co fakticky nemáte. Držte se těch slibů, ke kterým jste se zavázali v minulosti“. Za vlády ČSSD nebyla zahájena výstavba ani jedné nové části pražského silničního okruhu, navíc Ministerstvo životního prostředí svojí liknavostí oddaluje rozhodnutí o pokračování výstavby silničního (tranzitního) okruhu kolem Prahy.

Osobně považuji urychlenou výstavbu pražského silničního okruhu, resp. jeho dokončení v severozápadní (Suchdol) i jihovýchodní části města za prioritu. V Praze už dnes připadá jeden automobil na 1,9 obyvatel, je tu více než 600 tisíc osobních automobilů plus velké množství aut nákladních. Obchvat Prahy bude samozřejmě sloužit nejenom jako tranzit pro auta mimopražská, ale i jako nezbytná součást městské a příměstské dopravy. Dopravní studie hovoří asi o 70% odlehčení rezidenčních částí města, protože řidiči budou jezdit po okruhu a nikoli centrem.

Za další prioritu považuji pokračování výstavby metra. Lidé metro chtějí a vláda ČSSD pro něj neudělala nic. Přitom plánované trasy: prodloužení trasy C do Kobylis a prodloužení obou konečných trasy A – jak za Skalku, tak na letiště, jsou už dávno připravené.

Pražany trápí bezpečnost. Trápí je kapsáři, vykradači bytů a aut, zloději aut a kol, noční násilníci, vandalové a výtržníci. Právem chtějí činy a ne gesta. Chtějí větší počet strážníků a policistů v ulicích, požadují zaměření bezpečnostních složek na nejběžnější formy trestné činnosti, protože ta je trápí nejvíc. Kus práce se v této oblasti udělal. Tzv. "nápad" trestné činnosti v hl. m. Praze v posledních letech mírně poklesl. Jenže jedna věc jsou čísla, statistiky, způsob vykazování trestné činnosti a druhá, podstatnější věc je, zda se občané Prahy cítí v hlavním městě bezpečně. Výzkumy veřejného mímění, ale i názory, které slýchám, ukazují, že nikoliv.

Praha má i problém s byty. Někteří politikové slibují byty pro všechny - jak pro mladé začínající rodiny, tak pro staré, nemohoucí spoluobčany. To vše za peníze, které nejdříve lidem formou daní vezmou. Přitom existují tisíce volných bytů. A důvod? Deformovaný trh s bydlením. Problémem trhu s bydlením v Praze je regulované nájemné a jeho důsledkem je černý trh s byty. Dlouhodobé řešení spočívá v citlivé, sociálně únosné deregulaci nájemného. Státem či městem organizovaná bytová výstavba by měla probíhat pouze v logice nastaveného sociálního polštáře – tzn. vymezeného rozsahu péče o sociálně potřebné občany, ale bez ztráty tlaku na motivaci občana postarat se o sebe sám, vlastními prostředky. Bydlení je a musí zůstat základní dlouhodobou investicí každého jednotlivce a každé rodiny. Stát může nastavit systém hypoték, podpor či jiných forem pomoci, ale pouze jako doplněk či nadstavbu.

Praha má nejhorší životní prostředí v celé republice, ale to je ze 70 % způsobeno nevyřešením dopravní infrastruktury. Co udělala vláda ČSSD pro výstavbu metra, silničního okruhu, atd., jsme si už řekli.

Nezbytná je péče o zeleň a zde vidím zásadní prostor a odpovědnost pro komunální sféru. ODS má v Praze 13 starostů z 15 velkých městských částí a 18 starostů z 22 správních obvodů. Ti všichni investují do životního prostředí obrovské finanční prostředky, ale péče o mnohdy nákladně zvelebené prostory stále pokulhává.

Praha je světové velkoměsto, otevřená pulsující metropole. Není jen Pražanů, není jen občanů České republiky. Přeji si, aby se stávala čím dál významnějším kulturním a ekonomickým centrem, lákajícím turisty i investory. Hlavně si ale přeji, a naše politika se o to bude snažit, aby se v ní nám Pražanům dobře žilo.

Václav Klaus, 24. května 2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu