Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zdravice účastníkům 36.…


Zdravice účastníkům 36. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech

Články a eseje, 6. 11. 2001

Není to dlouho, co jsem ve své parlamentní pracovně předával cenu vítězce loňského ročníku karlovarské Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. Dobře si vzpomínám na pocit uspokojení, že mohu alespoň tímto způsobem podpořit vážnost soutěže i prestiž ceny pro jejího vítěze.

Nejsem sice zrovna velký přítel přenášení sportovního zápolení do oblasti, kde se tak těžce srovnávají kvality, kde se tak těžce posuzuje, tedy do oblasti umění. Chápu ale, že duch soutěživosti může být důležitou motivací, která způsobí, že ten či onen mladý talent nezvolí jinou dráhu a na zpěv nezanevře. Byla by to škoda.

Jsem rád, že tato soutěž nese jméno Antonína Dvořáka. Nevím, jestli se najde v naší zemi umělec, který by byl natolik světový a současně natolik český, jako byl Antonín Dvořák. Svými kořeny jednoznačně vycházel z české hudební tradice, z české zpěvnosti, z typicky českého vnímání poetiky a krásna. Zároveň byl schopen velmi originálním způsobem zhodnotit svou inspiraci tehdejší světovou kulturou a světovou civilizací vůbec. Přesně ono jemné spojení původnosti a novosti, zakotvenosti i otevřenosti je to, co dnešní doba vyžaduje od mladé generace, a to nejen od té umělecké.

Jsem také rád, že se touto pěveckou soutěží obohacuje rozměr Karlových Varů, které tak již nejsou spojeny jen s lázněmi, filmem, sklem a porcelánem. Šíře kulturních a společenských aktivit a neustálá péče o jejich rozvoj dává šanci k tomu, že se Karlovy Vary jistě vrátí do pozice významného a respektovaného evropského centra, kterým po dlouhou dobu v minulosti byly a jímž dnes opět jednou nohou jsou.

Přeji všem mladým pěvcům, aby se jim v Karlových Varech líbilo, aby si užili přátelské atmosféry i radosti z dobrých výkonů, přeji všem návštěvníkům a posluchačům, aby měli co nejlepší pocit z muzikantského umění všech soutěžících. Přeji Karlovým Varům, aby jim konání soutěže přineslo obohacení, a zpestření podzimních dnů.

Přeji 36. ročníku Mezinárodního pěvecké soutěže v Karlových Varech co nejvíce krásných chvil s krásnou hudbou v krásném městě.

Václav Klaus, 10.10.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu