Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » 11 let a životní prostředí


11 let a životní prostředí

Články a eseje, 24. 11. 2000

Ministerstvo životního prostředí i letos, jako každoročně, předložilo naší veřejnosti zprávu o stavu životního prostředí v České republice. Ekologický aktivista v jeho čele to má v této chvíli samozřejmě trochu těžké. Jeho vlastní ministerstvo mu touto zprávou sděluje, že se od roku 1990 stav životního prostředí u nás nepřetržitě zlepšuje. Toto zlepšování pokračuje i dnes, i když v letech 1998 a 1999 už probíhalo pomaleji než v letech předcházejících.

Stav naší země se podle předložené vládní zprávy přibližuje stavu životního prostředí v zemích Evropské unie a je zřejmé, že jsme ve většině měřitelných ukazatelů tyto země již dostihli. Proč ekologičtí aktivisté nejásají? Proč je dnes potichu pan Kužvart, pan Patočka, pan Kohák, pan Keller a další? Jde jim skutečně o naše životní prostředí nebo používají či zneužívají životní prostředí jako rukojmí pro své vlastní politické, na první pohled zjevně dirigistické, etatické, neliberální plány? Mám strach, že jim jde o to druhé.

Důvody zlepšování našeho životního prostředí jsou zřejmé. V letech 1990-93 hrál hlavní roli pokles výroby – zejména těžkého průmyslu a zemědělství, které byly v minulosti hlavními ničiteli životního prostředí. V dalších letech – při ekonomickém oživení – bylo zlepšování životního prostředí vyvoláno hlavně zpřísněnou legislativou. Kolem poloviny devadesátých let navíc u nás kulminovala silná vlna ekologických investic (veřejného a soukromého sektoru) a s odstupem několika let se právě dnes dostavují jejich plody. Pro pořádek uvádím, že se za vlády Tošovského a Zemana už nic nového nestalo.

Kdo chce znát detaily, ať si celou zprávu přečte. Pár z nich by ale člověk slyšet měl. Výrazně se snížilo zejména znečištění ovzduší: obsah tuhých látek vypouštěných do ovzduší se za deset let snížil na 10% stavu roku 1990 (na 10%, nikoli o 10%), oxid siřičitý na 14% tehdejšího stavu, vypouštění znečišťujících látek do vody se snížilo o 80%, atd.

Pořád nás ale trápí vysoké emise oxidu dusíku díky rostoucí automobilové dopravě (chtěl bych vidět důkaz, že ekologičtí aktivisté jezdí autem méně než my ostatní), ve městech nás trápí nadměrný hluk z dopravy (i když se situace díky obchvatům měst zlepšuje), stále je špatný zdravotní stav lesů, hlavně na severu Čech.

Co bude dál? Další pokles těžkého průmyslu a zemědělské výroby už u nás asi nenastane. Svou pozitivní roli bude hrát naše, relativně velmi přísná ekologická legislativa, která nutí a bude nutit výrobce k velmi nákladným ekologickým investicím. Zejména v energetice, kde bylo v minulých letech do elektráren z ekologických důvodů investováno už přes 100 mld. korun (čímž se nemálo zvýšily náklady těchto podniků). I města a obce byly legislativou donuceny masově stavět čističky odpadních vod, kterých se u nás od roku 1990 postavilo 333 (!). Tento proces bude jistě pokračovat.

Obrovské ekologické investice – jak ze soukromých, tak z veřejných zdrojů – šly dále do kanalizací, do plynofikace obcí, na plynofikaci kotelen a do odpadového hospodářství. Udělejme z toho adekvátní závěry. Šly-li investice na ekologii, nemohly jít na modernizace firem. To je zjištění velmi banální. Letošní zpráva tuto souvislost trochu cudně zamlčuje, protože neříká, že to u nás zpomalovalo ekonomický růst, který by jinak mohl být rychlejší a který je – dlouhodobě – jediným zdrojem pro řešení problému životního prostředí. V ostatních zemích střední a východní Evropy ekologické investice tak velké jako u nás nebyly, protože tyto země byly – s výjimkou bývalé NDR – méně zdevastované (byly méně průmyslové) a protože tam vlády na životní prostředí nekladly takový důraz jako my.

Ale ono je vždycky něco za něco. Buďme rádi, že se nám životní prostředí výrazně zlepšilo. Uznejme to, ale řekněme nahlas, že to nebylo zadarmo. Při volební kampani jsem procestoval naši zemi křížem krážem a vím, že si lidé obrovské zlepšení situace – zejména na severu Čech a na severu Moravy – dobře uvědomují. I dnešní vysoká nezaměstnanost v těchto regionech je daní za tamní zlepšení životního prostředí. 

Václav Klaus, Deníky Bohemia, 23.11.2000

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu