Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Klausova noční můra nekončí,…


Klausova noční můra nekončí, ale začíná

Články a eseje, 16. 1. 2002

Chtěl bych takto přejmenovat článek Lukáše Beka o tom, že v pražských primárkách neuspěl poslanec Jiří Payne. Já totiž jeho výsledku lituji a moc bych si přál, kdyby v Poslanecké sněmovně zůstal i v příštím volebním období.  Bek svůj článek nazval "Klausova noční můra končí", a tento název staví na svém předsvědčení, že poslanec Payne nepatřil k mým oblíbeným politikům ODS.

Je pravdou, že jsem se s Jiřím Paynem mnohokrát střetl v názorových sporech. Je to proto, že Payne je člověk tvořivý, originální a často nese svou kůži na trh. Mnohokrát jsem také uznal, že řekl něco za mne. Poslanec Payne za poslední volební období promluvil v plénu zhruba třistakrát. Ne všechny projevy se mu povedly, některé natahoval do neúnosné délky, někde podcenil argumentaci. Vždy to však byla vystoupení kontroverzní, s jasně vyhraněným názorem. Znám poslance, kteří promluvili sotva desetkrát a to ještě nejčastěji s procedurálními připomínkami. Netvrdím, že je to nějaké objektivní kritérium, jen tím říkám, že mezi poslanci ODS patřil Payne mezi nejplodnější a nejvýraznější.

Primárky ODS jsou demokratické a já je nezpochybňuji. Považuji ale za nesmyslné, když se kdosi pokouší v tisku interpretovat mé preference a podaří se mu je obrátit zcela naruby. Domnívám se, že Payne doplatil na svou vyhraněnost, protože nenápadní konsenzuální lidé to mívají lehčí. Doplatil asi i na to, že se méně stará o vztahy a zájmy svých kolegů v místě bydliště, protože víc pracoval jako poslanec. Osobně jsem názoru, že není dobře, když u členské základny bodují ti, co jsou ve svých místních problémech jako doma, slibují, co všechno "nahoře" pro svůj obvod či okres vyřídí, pečují o přátelské vztahy se svými voliteli a přitom jsou jako celostátní politici skoro neviditelní. Dokonce vážně přemýšlím, jestli by tento obecný problém, který se dotkl nejen Jiřího Payna a dokonce nejen ODS, neměl být řešen nějakou úpravou stanov.

Než se tak ale stane, respektuji dosavadní stav. Mám ale noční můry z představy, kdo bude schopen Jiřího Payna nahradit.

Václav Klaus, Právo, 15. ledna 2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu