Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » K výsledkům polských…


K výsledkům polských parlamentních voleb

Články a eseje, 25. 9. 2001

Výsledky nedělních parlamentních voleb v Polsku, které se konaly na pozadí nemalých ekonomických potíží této země, přinesly drtivé vítězství levicové koalici a pro dosud vládnoucí rozhádané pravicové strany nastolily otázky přímo existenční. Volby svým výsledkem znovu potvrdily ohromnou komplikovanost a složitost transformačního období, jímž Polsko - stejně jako my - prochází. V další zemi se ukázalo, jak nesmírně obtížné je pro jakoukoliv vládu, čelící tomuto historicky unikátnímu úkolu, naplnit očekávání veřejnosti a pro nezbytné, leckdy bolestné reformy získat dlouhodobou podporu většiny občanů.

Polský výsledek voleb musí být překvapením i pro řadu českých pozorovatelů, kteří v uplynulých letech ve vnitropolitických debatách používali Polsko jako příklad úspěšné transformační politiky a dávali ho do kontrastu s našimi, údajně nedobrými domácími poměry. Skutečnost, že po dvanácti letech existence svobodné společnosti dá většina Poláků v obou komorách Parlamentu absolutní většinu nástupkyni polské komunistické strany, zatímco politické síly vzešlé ze Solidarity a liberálové z Unie svobody ztratí parlamentní zastoupení vůbec, ukazuje přinejmenším to, že to s  polským příkladem, hodným následování, asi tak jednoduché není.

Situaci u našich severních sousedů před i po volbách bychom přesto měli hodnotit realisticky. Polsko má díky nim šanci na existenci silné většinové levicové vlády, a tím i na vládu s výrazným politickým mandátem. To oceňuje i Evropská unie. Oceňuje asi hlavně to, že vznikla silná vláda a chtělo by se mi dodat, ne to, že je to vláda levicová. I když člověk nikdy neví. Když u nás byly navrženy ústavní změny, které si kladly za cíl umožnění vzniku silných a stabilních vlád, okamžitě byli jejich předkladatelé osočeni z útoku na demokracii a s využitím Ústavního soudu byly tyto změny zablokovány. Nepovažoval bych za šťastné, kdybychom měli šanci na stabilní většinovou vládu pouze tehdy, až nespokojení voliči vyvolají na politické scéně takové zemětřesení, jaké se událo nyní v Polsku. Je to obrovské poučení pro naši pravici.

Václav Klaus, Lidové noviny, 25.9.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu