Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Reakce V.K. na článek…


Reakce V.K. na článek ústavního soudce V. Klokočky v MF Dnes

Články a eseje, 29. 6. 2001

Soudy ústavního soudce Klokočky

Ústavní soudce Vladimír Klokočka je člověkem angažovaným, což je lidské. Neangažuje se však jako soudce, ale spíše jako politik. Článek, který věnoval mé osobě ve včerejší MFD, ukazuje, že se pan soudce poněkud pikantně staví za prezidenta republiky, nikoli za "nezávislost" ústavní instituce, kterou reprezentuje.

I prezident republiky je politik. Jako politik je představitelem a aktivním spolutvůrcem, propagátorem a prosazovatelem jistého politického směru a na něj navázaného mocenského seskupení. Podívejme se, jak tyto vztahy probíhají. Toto seskupení má konkrétní politický názor na ten či onen problém. Tento názor neuspěje v parlamentu. Prezident mu pomůže svým vetem. Parlamentní většina ho přehlasuje. On dá věc k Ústavnímu soudu společně s argumenty, které převzal právě od svého spřízněného politického seskupení. Předá ji tomu Ústavnímu soudu, který sám jmenoval. Ústavní soud mu vyhoví. Ve zdůvodnění použije identické argumenty jako pan prezident. Je to až takto jednoduché. A opakovalo se to již několikrát.

Nejsem z těch, které by to přivádělo k nějaké zuřivosti či znechucení. Jen mám potřebu na to poukázat. Prezident republiky nevisí někde ve vzduchoprázdnu nad naším "politickým hemžením." Je součástí politické scény, je dokonce součástí výkonné moci. Nepovažuji to za nic hrozného a jsem naopak rád, že se tato skutečnost všem občanům stále zjevněji obnažuje. Ústavní soud by takovou součástí politické scény být neměl, svou praxí v podobě série velmi politických a dokonce politickými argumenty zdůvodňovaných rozhodnutí však dává najevo, že se jí již stal. A k tomu já nemohu mlčet.

Jestliže mě za to pan soudce Klokočka napadl svým ryze politickým útokem, pak tím jen potvrzuje to, co jsem kritizoval. Mohl by pan soudce Klokočka říci, kde je v ústavě psáno, že je Česká národní banka nezávislou institucí? Přesto soudci své rozhodnutí zdůvodňují potřebou ochrany této "nezávislosti." To je argumentace navýsost politická.

Pan Klokočka soudí, že je mi vlastní představa, že "osoby jsou na svých postech pouze agenty těch či oněch politických klanů…" Řekl bych, že mluví docela přesně o sobě. Jen dosud veřejně neoznačuje politický směr, kterému ve své funkci pomáhá, za jeden z těchto "klanů."

Václav Klaus, MF Dnes, 29.6.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu