Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Jindřich Forejt: Vzpomínky z…


Jindřich Forejt: Vzpomínky z minulosti (prezidentské aktivity přesně před dvaceti lety)

Jinýma očima, 20. 6. 2024

Vážený pane prezidente,

při listování archivními materiály jsem si uvědomil, že právě v těchto dnech je tomu 20 let od dvou smutných událostí, které se staly v červnu a červenci roku 2004…

5. 6. 2004 zemřel ve věku 93 let 40. prezident USA Ronald Reagan. O čtyři dny později jste odcestoval linkovým spojem do Washingtonu, kde jste se pak v pátek 11. 6. v Národní katedrále zúčastnil státního pohřbu. Obřadu byli přítomni státníci z celého světa (byla to také příležitost k vzácnému setkání M.Gorbačova, baronky Thatcherové a např. L. Walesy).

K osobě prezidenta Reagana jste tehdy citoval výrok, že byl „„the power of consistency“ Připomněl jste také, že jako politik si dobře uvědomoval, že „….myšlenky mohou být složité, ale jejich prezentace musí být jednoduchá“... a že ve svých veřejných projevech a vystoupeních mluvil vždy „k americkému lidu, nikdy k elitám...", a že odmítal kapitulovat před intelektuálními trendy doby.

Den před pohřbem Vás přijela do hotelu Mayflower na Connectivut Avenue navštívit baronka Thatcherová. Měli jste velmi milé a srdečné setkání.

Dva týdny po návratu z USA přišla smutná zpráva z Vídně. Tehdy 71letého spolkového prezidenta Thomase Klestila (v pořadí 9. prezidenta Rakouska) postihla zástava srdce. Následně byl uveden do umělého spánku. 6. července 2004 (méně než 48 hodin před vypršením mandátu) zemřel. O dva dny později byl do prezidentské funkce uveden Heinz Fischer. Rakousko vyhlásilo státní smutek a konání státního pohřbu.

10. července bylo ve vídeňské katedrále sv. Štěpána uspořádáno smuteční requiem, které následoval smuteční průvod městem a uložení ostatků do prezidentské hrobky na centrálním hřbitově. Smutečního aktu jste se účastnil spolu s paní Klausovou. Do Vídně přiletěl i prezident V.V. Putin, švédský královský pár, prezidenti Německa, Švýcarska, Itálie a Slovenska – USA zastupoval guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Bohoslužbu vedl vídeňský arcibiskup Christoph kardinál Schönborn, se kterým jste se po obřadu mohli poprvé potkat. Díky jeho citlivému přístupu proběhly pohřební obřady za prezidenta Klestila důstojně a klidně (přes značné napětí mezi první a dnovou rodinou zemřelého).

Ještě bych rád připomněl, že naposledy jste se s prezidentem Klestilem potkal na prezidentském setkání v Mariazell 22. května 2004).

V kondolenčním dopise jste o něm tehdy napsal: …vždy jsem věděl, že v Thomasu Klestilovi mám partnera, kterému leží na srdci stejně zájmy jeho vlasti jako dobré vztahy se sousedy. Na to jsem se vždy mohl spolehnout…

Rakousko a v něm ztrácí mimořádně bystrého, inteligentního a obratného politika a státníka, Česká republika, i já osobně, pak přítele, kterých není mnoho…“

Jindřich Forejt, 20. 6. 2024

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu