Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Milan Knížák: Injekce pro…


Milan Knížák: Injekce pro Ameriku

Jinýma očima, 4. 4. 2024

Píši to proto, že jsem nad tím dlouho přemýšlel a popudem k tomu byl můj dvouroční pobyt ve Spojených státech a dlouhodobý těsný styk s americkým uměním. Amerika, myslím Spojené státy, vstoupila do dvacátého století s otevřenou náručí pro evropské emigranty. Zvlášť před druhou světovou válkou emigrovala do Spojených států velká část evropské duchovní elity – vědci, umělci apod. většinou židé. Střet evropského myšlení provázeného určitou dekadencí a překultivovaností znamenal pro Ameriku zásadní změnu, jejíž důsledky pociťujeme ještě teď.

To, co bylo na americkém životě krásné a zdravé - život bez zákrut, jednoduchý, přímočarý a trochu nelítostný, byl evropskými stimuly nahlodán a pomalu se začal destruovat zevnitř. Krátká, silná, někdy násilná, ale osvobozující americká realita prohrála s evropskou rafinovaností, s evropskými pochybami, s evropskou avantgardou.

Ještě v padesátých letech na americkém trhu s uměním finančně vítězili kulturně neznámí umělci zpodobující westernovou idylu. Moderní umění, které se od čtyřicátých let v Americe rozbíhalo, převálcovalo okolní svět až v šedesátých letech. Tehdy zalilo zbytek světa americkou silou, razantní změnou měřítek, zprimitivněním námětů i forem. Evropa se ocitla v defenzivě. Umělecká centra se přestěhovala za oceán. Zdálo se to být vítězstvím amerického progresivního primitivizmu, ale na druhé straně vyvolalo celosvětovou diskuzi, která legálně i nelegálně, pozorovatelně i nepozorovatelně zaplavila svět a vnesla do amerického života pochyby nad vlastní existencí. Právě jednoduchost a určitá primitivnost amerického života způsobila, že některé z cizorodých myšlenek se realizovaly dogmatičtěji a agresivněji než v Evropě, ta je při aplikování současných „revolučních“ trendů zatím opatrnější.

V této situaci jsme dnes, kdy se zdá, že svět se obrací vzhůru nohama. Najdeme nějaké východisko?

Milan Knížák, 4. 4. 2024

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu